Monday, February 18, 2013

La finca de café


Here’s an overdue story about a trip to a coffee plantation led by my Spanish school in Xela.  We learned about the coffee making process, involving stuff about heat transfer.  First, we learned about differences between red and green coffee beans.  The red ones can be peeled and opened, and the green ones cannot, meaning that they have to be processed as is.  The green ones are usually the ones that get dried and made into instant coffee.

Hace algunas semanas, mi escuela de español en Xela fue a una viaje de la finca de café.  Nosotros aprendemos como preparar café y cosas en esto proceso sobre transferencia de calor.  Primera, aprendemos que es la diferencia de cafés rojos y verdes.  Podemos abrar los cafés rojos, pero no podemos abrar los cafés verdes.  Los cafés verdes necesitan preparar como fueron y a menudo estos es lo que cambiar a café instante. 


We saw three different methods of drying the coffee beans.  One is a machine from Germany (photo below left), where the coffee spins in circles while heat is allowed into the system.  Another method involves putting the coffee beans in a large pile above a grate where heat comes in through the bottom, and workers crawl through the mixture to distribute the heat and let the moisture evaporate through the top.  The last method is to let the coffee beans dry outside (photo below right), though if there is any chance of rain overnight these must be collected every night and put back out.  The machine from Germany is obviously the best method because it dried the coffee fast, within hours, and requires minimal input.  The method with the workers mixing the coffee is bad for the workers’ health, and they are always sick when working in this process.  The coffee drying outside takes days.  I asked why they don’t just build another machine like the German one.  My teacher said he wasn’t sure but it could be that the plantation owners don’t want to invest in one and take away jobs for the workers. 

Vemos tres opciónes para secar los cafés.  La primera opción es una máquina de Alemania (foto abajo a la izquerda).  Los cafés dan vueltas mientras calor entra la máquina.  La segunda opción es una caja donde calor entra en el piso de la caja, y trabajadores caminan en los cafés para mezclar.  La ultima opción es solamente poner los cafés afuera para secar (foto abajo a la derecha), pero si hay lluvia necesitan mover los cafés para que los no son mojados.  La máquina de Alemania es mejor porque los cafés secan mas rapido de las otra opciónes y no necesita mas trabajo.  La segunda opción (como la caja) es muy mal por la salud de los trabajadores y ellos siempre estan enferma.  La ultima opción (los cafés afuera) es muy lento.  Yo pregunté ‘¿porque ellos no construyen una otra máquina de Alemania?’   Mi maestro respondó ‘es una buen pregunta’ y el dijo posiblemente porque los dueños no lo queren y quieren trabajos por mas personas.


The final dried coffee beans of the best quality are the whitest ones, as shown below.  Almost all of the good coffee coming from Guatemalan coffee plantations are exported. 

La ultima paso de los cafés mejores es en la foto abajo donde son muy blancos.  La mayoria de los cafés mejores venden en otra paises.



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