Here’s an overdue story about a trip to a coffee plantation
led by my Spanish school in Xela. We
learned about the coffee making process, involving stuff about heat
transfer. First, we learned about differences
between red and green coffee beans. The
red ones can be peeled and opened, and the green ones cannot, meaning that they
have to be processed as is. The green
ones are usually the ones that get dried and made into instant coffee.
Hace
algunas semanas, mi escuela de español en Xela fue a una viaje de la finca de
café. Nosotros aprendemos como preparar café
y cosas en esto proceso sobre transferencia de calor. Primera, aprendemos que es la diferencia de cafés
rojos y verdes. Podemos abrar los cafés
rojos, pero no podemos abrar los cafés verdes.
Los cafés verdes necesitan preparar como fueron y a menudo estos es lo
que cambiar a café instante.
We saw three different methods of drying the coffee beans. One is a machine from Germany (photo below left) , where
the coffee spins in circles while heat is allowed into the system. Another method involves putting the coffee
beans in a large pile above a grate where heat comes in through the bottom, and
workers crawl through the mixture to distribute the heat and let the moisture
evaporate through the top. The last method
is to let the coffee beans dry outside (photo below right), though if there is any chance of rain
overnight these must be collected every night and put back out. The machine from Germany is obviously the best
method because it dried the coffee fast, within hours, and requires minimal
input. The method with the workers
mixing the coffee is bad for the workers’ health, and they are always sick when
working in this process. The coffee
drying outside takes days. I asked why
they don’t just build another machine like the German one. My teacher said he wasn’t sure but it could
be that the plantation owners don’t want to invest in one and take away jobs
for the workers.
Vemos tres opciónes para secar los cafés. La primera opción es una máquina de
Alemania (foto abajo a la izquerda). Los cafés dan vueltas mientras calor entra la máquina. La segunda opción es una caja donde calor
entra en el piso de la caja, y trabajadores caminan en los cafés para
mezclar. La ultima opción es solamente
poner los cafés afuera para secar (foto abajo a la derecha), pero si hay lluvia necesitan mover los cafés
para que los no son mojados. La máquina
de Alemania es mejor porque los cafés secan mas rapido de las otra opciónes y
no necesita mas trabajo. La segunda opción
(como la caja) es muy mal por la salud de los trabajadores y ellos siempre
estan enferma. La ultima opción (los
cafés afuera) es muy lento. Yo pregunté
‘¿porque ellos no construyen una otra máquina de Alemania?’ Mi maestro respondó ‘es una buen pregunta’ y
el dijo posiblemente porque los dueños no lo queren y quieren trabajos por mas
personas.
The final dried coffee beans of the best quality are the
whitest ones, as shown below. Almost all
of the good coffee coming from Guatemalan coffee plantations are exported.
La ultima paso de los cafés mejores es en la foto abajo
donde son muy blancos. La mayoria de los
cafés mejores venden en otra paises.
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